tvmegara.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Βολιβία: Εκτός ελέγχου το σύστημα υγείας λόγω ελλείψεων φαρμάκων – Σημαντικές ανησυχίες από ιατρικούς συλλόγους

405287cec5f42d416377b470195f2aa1
Κοινοποίηση

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στη Βολιβία

Το σύστημα υγείας της Βολιβίας βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης, όπως προειδοποίησαν ιατρικοί σύλλογοι, λόγω των *σημαντικών ελλείψεων σε εισαγόμενα φάρμακα*. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τους ασθενείς, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, καθώς η πρόσβαση σε θεραπευτικά σκευάσματα είναι πλέον περιορισμένη.

Η αιτία πίσω από αυτήν την κρίση είναι η σοβαρή οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου και την έλλειψη συναλλάγματος. Αυτή η οικονομική πίεση έχει επηρεάσει δραματικά την ικανότητα της χώρας να προμηθεύεται βασικά φάρμακα και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

«Για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, δεν υπάρχουν φάρμακα. Ούτε τα απολύτως απαραίτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φερνάντο Ρομέρο, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών της Λα Πας. Η επισήμανση αυτή αποτυπώνει γλαφυρά την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας στη χώρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, εννέα από τα 20 μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Βολιβίας παραμένουν χωρίς επαρκή αποθέματα φαρμάκων, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτή η έλλειψη προμηθειών επηρεάζει σοβαρά τη δυνατότητα παροχής υγειονομικής φροντίδας σε χιλιάδες πολίτες που βασίζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Ρολάντο Ιριάρτε, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Κοτσαμπάμπα, επιβεβαίωσε τις προαναφερθείσες ανησυχίες, αναφέροντας ότι οι τιμές ορισμένων φαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 200%. Αυτές οι υπέρογκες τιμές, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις βασικών προμηθειών, όπως καθετήρες και αναισθητικά, καθιστούν τη ζωή των ασθενών εξαιρετικά δύσκολη.

Οι εισαγωγείς φαρμάκων αντιμετωπίζουν συνεπώς μεγάλες προκλήσεις, υποχρεούμενοι να στραφούν προς τη μαύρη αγορά, όπου η αξία του αμερικανικού δολαρίου κυμαίνεται γύρω από 16,5 μπολιβιάνος, σε σύγκριση με την επίσημη ισοτιμία των 6,97 μπολιβιάνων. Αυτή η δραματική αύξηση κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά και προσιτά μόνο σε λίγους.

Ο Φερνάντο Ρομέρο αναφέρει ότι το κράτος έχει καταρτίσει προϋπολογισμούς για την προμήθεια φαρμάκων με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι που έχει οδηγήσει σε απόρριψη των προσφορών από τους προμηθευτές εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

Η απογοητευτική αυτή κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες και προσωρινές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε απαραίτητη ιατρική φροντίδα και να προστατευτεί η δημόσια υγεία στη Βολιβία. Η προσοχή πρέπει να στραφεί προς την καθοδήγηση και την υποστήριξη των ιατρικών συλλόγων και οργανισμών, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στο σύστημα υγείας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ertnews.gr Συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία της ΠΟΕΣΥ: Κίνηση Υπέρ της Δικαιοσύνης στον Δημοσιογραφικό Κλάδο

user 3

Άδ. Γεωργιάδης: Είμαστε το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και παράγουμε το 10% των φαρμάκων που εξάγει η ΕΕ

Νυχτερινή Συναυλία με Drone στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την Εθνική Επέτειο

user 3