tvmegara.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΓΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οικονομικοί έλεγχοι στον Δήμο Μεγαρέων άμεσα»

Georgakis Dimitris
Κοινοποίηση
Η Ε δίνει τον λόγο στους νεοεκλεγέντες στη νέα διοίκηση

Συνέντευξη με τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο και Οικονομολόγο Δημήτρη Γεωργακή

«Νέο μοντέλο διοίκησης, ισονομίας, αποκέντρωσης και λογοδοσίας»

Για «ανάθεση συμπολιτών» και όχι «νίκη στις εκλογές» μας μίλησε ο οικονομολόγος και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Γεωργακής, που περνά πλέον με τον συνδυασμό «Ορίζοντες» στα έδρανα της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων. Τονίζει ότι η νέα δημοτική αρχή θα ακολουθήσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, με αποκέντρωση, αλλά και κατάργηση των νομικών προσώπων με κεντρικό οικονομικό έλεγχο από τον Δήμο.

  • Τι πιστεύετε ότι συνέβαλε εν τέλει στην νίκη του συνδυασμού
    “Ορίζοντες”;
  • Θα ήθελα καταρχάς να καταθέσω κάτι που έχω σαν οδηγό σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Πότε δεν μ’ άρεσε η λέξη «νίκη», διότι δεν συμμετέχουμε ούτε σε αγώνα με σκοπό απλά να βγει κάποιος πρώτος, ούτε σε πόλεμο, ούτε σε κάποια αντίστοιχη ανταγωνιστική διαδικασία. Το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας είναι απλά η ανάθεση των συμπολιτών σου να βελτιώσεις την καθημερινότητά τους.

Εν προκειμένω, η υπερψήφιση της πολιτικής μας πρότασης με ένα ποσοστό ρεκόρ στην ιστορία του Δήμου, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων κατά την άποψη μου παραγόντων. Αυτοί συνοψίζονται στο τρίπτυχο: συγκεκριμένη και ρεαλιστική πολιτική πρόταση, στελέχη ικανά να υλοποιήσουν την πολιτική αυτή πρόταση και ωρίμανση των πολιτικών συνθηκών λόγω εμφανούς φθοράς της απελθούσας διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση η τεράστια εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα, αλλά και με τεράστιο χρέος, θα τολμούσα να πω ιστορικό, να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τις πόλει μας.

– Έχετε συμμετάσχει και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Τι το διαφορετικό υπάρχει σε αυτή τη φάση;

  • Αν με ρωτάτε προσωπικά, το διαφορετικό ήταν η πολιτική ωριμότητα που απέκτησα με την πρώτη μου θητεία ως δημοτικός σύμβουλος. Μέσω αυτής μπόρεσα να συμμετέχω στις εκλογές αυτές με πιο αποτελεσματικό πολιτικό μήνυμα, με στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις αλλά με αποδεδειγμένο το υψηλό αίσθημα λογοδοσίας όπως φάνηκε από τις συνεχείς παρεμβάσεις ελέγχου της διοίκησης. Ένα αίσθημα που θα είναι οδηγός για κάθε απόφαση και ενέργεια ως επόμενη διοίκηση.

– Είστε οικονομολόγος. Προτίθεστε να προσφέρετε σε αυτόν τον τομέα, ενδεχομένως ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, στον Δήμο Μεγαρέων;

Αντίστροφα, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: γιατί να εγκαταλείψετε την επαγγελματική
σας πορεία για να ασχοληθείτε με την διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων;

  • Καταρχάς οι επιλογές των θέσεων ευθύνης ανήκουν αποκλειστικά στο νέο Δήμαρχο. Είμαι διατεθειμένος να προσφέρω από όποια θέση μου ζητηθεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι προγραμματικές μας θέσεις, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις πόλεις μας, αξιοποιώντας την επιστημονική μου κατάρτιση και την επαγγελματική εμπειρία. Αν αυτό γίνει μέσα από μια θέση ευθύνης, τότε η επαγγελματική ενασχόληση πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ενασχόληση με τη διοίκηση του Δήμου. Όταν συμμετέχεις ενεργά στα πολιτικά πράγματα, οφείλεις να έχεις σχεδιάσει το ενδεχόμενο αυτό προκειμένου να στέκεσαι με ευθύνη τόσο απέναντι στους πελάτες σου, όσο και στους δημότες.
  • Μπροστά σας ανοίγεται μια πενταετής θητεία στη διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, με τη λαϊκή εντολή της νίκης στις εκλογές. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο του μοντέλου διοίκησης που σκοπεύετε να ακολουθήσετε;
  • Το βασικότερο στοιχείο του μοντέλου διοίκησης μας θα είναι η ισονομία. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να γνωρίζει προσωπικά τα μέλη της διοίκησης προκειμένου να διευθετούνται οι νόμιμες και δίκαιες υποθέσεις του. Αντίστοιχα πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι τηρούνται με ισονομία όλες οι διαδικασίες. Για το σκοπό αυτό από τις πρώτες ενέργειές μας, με υψηλό συμβολικό αλλά και πρακτικό χαρακτήρα, θα είναι η σύνταξη της Χάρτας δικαιωμάτων του δημότη και της επιχείρησης. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματα του ως δημότης, από το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για κάθε ζήτημα, ποιοι χρόνοι απαιτούνται για την διεκπεραίωση κάθε αιτήματος, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις στα θέματα καθημερινότητας όπως πχ η καθαριότητα. Η σχέση διοίκησης και δημότη πρέπει να εισέλθει σε νέα φάση, όπου όλοι θα γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους έτσι ώστε η σχέση αυτή να είναι αποτελεσματική προς όφελος του δημότη.

Ταυτόχρονα και επικουρικά προς τα παραπάνω, θα είναι η πλήρης αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας προκειμένου να γίνονται τα πράγματα αποτελεσματικά, γρήγορα, αντικειμενικά, με όσο το δυνατό λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση για την ελαχιστοποίηση των λαθών, αλλά και να εξοικονομούνται ανθρώπινοι και υλικοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δράσεις μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Θα ήμουν ευτυχής αν στο τέλος της θητείας καταφέρναμε να εισάγουμε ακόμα και την τεχνητή νοημοσύνη σε κάποιες αυτοματοποιημένες πτυχές της διοίκησης.

Τέλος, θα χαρακτήριζα ως βασικό στοιχείο του μοντέλου διοίκησης και την «αποκέντρωση» της, αντί ενός συγκεντρωτικού μοντέλου όπου ο δήμαρχος θα είναι ο κόμβος όλων των αποφάσεων για την καθημερινή λειτουργία αλλά και τις αποφάσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες «αποκέντρωσης» όπως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια, καθιστώντας τα και αυτά ενεργά κύτταρα διοίκησης και όχι απλά κουφάρια γνωμοδότησης.

– Παρακολουθείτε την οικονομική πορεία του Δήμου Μεγαρέων στενά τα τελευταία χρόνια. Σε τι κατάσταση βρίσκεται οικονομικά ο Δήμος;
Παραλαμβάνετε τη λεγόμενη κατά πολλούς «καμμένη γη»;

Ακόμα, έχετε αναφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο σε εσωτερικό έλεγχο του δήμου. Σκοπεύετε να προβείτε σε οικονομικούς ελέγχους γενικότερα στον δήμο;

– Είναι γεγονός ότι λόγω και της επιστημονικής μου κατάρτισης και της επαγγελματικής μου εμπειρίας, η παρακολούθηση των οικονομικών του Δήμου ήταν το κύριο (αλλά όχι βέβαια μοναδικό) αντικείμενο των παρεμβάσεων μου.

Παρόλη την αρχική προσπάθεια εξυγίανσης από την παρούσα διοίκηση με κάποια σημαντικά αποτελέσματα, στη δεύτερη περίοδο και ενώ ο δήμος στερούνταν αρμόδιο αντιδήμαρχο, με την εξουσία αυτή συγκεντρωμένη στο δήμαρχο, ο δήμος έκανε βήματα πίσω.

Έτσι είδαμε έξοδα να αυξάνονται χωρίς να τεκμηριώνεται από την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, υποχρεώσεις προς προμηθευτές να διογκώνονται, προεξοφλήσεις μελλοντικών τακτικών εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα στα επόμενα έτη να αποδίδονται λιγότερα λόγω των προκαταβολών που έχουν ληφθεί, αλλά και το πιο σημαντικό, ένα τεράστιο κονδύλι της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, απλήρωτων εσόδων από τέλη, να λιμνάζει χωρίς να έχουν γίνει προσπάθειες είσπραξης. Ένα τόσο σημαντικό ποσό που θα έδινε μεγάλη οικονομική άνεση στο δήμο να πραγματοποιήσει τις παρεμβάσεις προς όφελος των δημοτών.

Το κομμάτι του εσωτερικού ελέγχου είναι από τα πρώτα που θα εισάγουμε σε μόνιμη βάση. Είναι γεγονός ότι και τώρα ο δήμος αναθέτει ετήσια σε εξωτερικούς συνεργάτες, την εκτέλεση ενός προγράμματος εσωτερικού ελέγχου, ο οποίος δύο φορές τουλάχιστον έχει παραδώσει εκθέσεις με πάρα πολλές ελλείψεις και κρίσιμα σημεία προς διόρθωση.

Η διαφορά στη δική μας διοίκηση θα είναι ότι θα επιδιώξουμε να σχεδιάσουμε τη δημιουργία εσωτερικής δομής εσωτερικού ελέγχου η οποία θα προβαίνει σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα σε ελέγχους, θα τους εμβαθύνει σε διαχειριστικούς ελέγχους αλλά και σε ελέγχους αποδοτικότητας της διοίκησης με βάση συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες του οποίους θα αποφασίζει συνολικά το δημοτικό συμβούλιο. Εν ολίγοις θα γίνει προσπάθεια όχι τυπικής εναρμόνισης με το θεσμικό πλαίσιο όπως γίνεται τώρα, αλλά ουσιαστικής και βαθιάς ελεγκτικής διαδικασίας έτσι ώστε να αυτοβελτιωνόμαστε αλλά και να λογοδοτούμε με τον πιο επίσημο και τεκμηριωμένο τρόπο απέναντι στους δημότες.

Προκειμένου να γίνουν όλα τα παραπάνω, σημείο εκκίνησης θα είναι σαφώς οι οικονομικοί και διαχειριστικoί έλεγχοι τους οποίες θα τρέξουμε άμεσα, για να έχουμε και την πραγματική εικόνα των δεδομένων προκειμένου να διαμορφώσουμε πιο αποτελεσματικά τον προϋπολογισμό μας.

– Ταχθήκατε υπέρ της κατάργησης της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ακολουθώντας την νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ΔΗΚΕΔΗΜΕ, όμως, υλοποιεί σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως η Μεγάρων γη, το χριστουγεννιάτικο χωριό, πολιτιστικά, και άλλα, όπως τα ΚΔΑΠ. Πώς θα λειτουργήσετε ως νέα διοίκηση, χωρίς αυτό το “εργαλείο”;

-Όπως αναλύθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η θέση μας ως νέα διοίκηση, είναι ένα μοντέλο οικονομιών κλίμακας που θα βοηθήσει να εξοικονομηθούν πόροι και να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και λογοδοσία. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η κατάργηση της ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Οι δράσεις της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, που περιγράφετε, μπορούν κάλλιστα να υλοποιηθούν από τον Δήμο ως κεντρικό όργανο διοίκησης, καθώς εξάλλου αυτός είναι ο βασικός χρηματοδότης του προϋπολογισμού της ΔΗΚΕΔΗΜΕ.

Η ευελιξία στην οποία έγινε επίκληση, με βάση τις τελευταίες νομοθεσίες, είναι μηδαμινή σε σχέση με τα οφέλη που εκτιμούμε ότι θα προκύψουν από τον κεντρικό έλεγχο του Δήμου. Προς την κατεύθυνση αυτή από την πλευρά μας πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ένα ολιστικά καλύτερο ετήσιο προγραμματισμό για όλες τις παραπάνω δράσεις έτσι ώστε να καλύψουμε την ενδεχόμενη αδυναμία χρονικής εκτέλεσης προμηθειών βάσει των διαδικασιών του Δήμου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πηγές Υπ. Πολιτισμού: Με άδεια βόθρου από το ’78 η πισίνα στην κατοικία Κασσελάκη στις Σπέτσες

Τσουχτερά πρόστιμα για διακρίσεις κατά ΑΜΕΑ σε λεωφορεία, μετρό – Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός

Nέα Αριστερά για Στεφανοβίκειο: Προβλήματα μόλυνσης και μαζικής δηλητηρίασης πολιτών δεν έχουν καμία σχέση με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα