tvmegara.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό – Τα ραντεβού με την εφορία έως το τέλος του χρόνου

Eforia.om 768x409
Κοινοποίηση

Για τον νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε χθες και τις τέσσερις βασικές αλλαγές που περιέλαβε μίλησε στην ΕΡΤ η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ. Όπως είπε, η πρώτη αλλαγή, η οποία έχει να κάνει με τη μείωση του τεκμαρτού κατά 50%, αφορά το κομμάτι των ανθρώπων που έχουν συμμετοχή σε ταξί.

Πολλές φορές υπάρχει ένα ταξί – είπε – το οποίο μοιράζεται σε δύο ή τρεις και περισσότερους ιδιοκτήτες. Όταν κάποιος κατέχει μέχρι το 25% τότε θα έχει δικαίωμα να φορολογείται με το τεκμαρτό που θα του αναλογεί, μειωμένο κατά 50%.

Για τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα, που έχουν τζίρο υψηλό λόγω των καπνικών, αλλά η αναλογία του κέρδους είναι πάρα πολύ μικρή, εξαιρείται -δικαίως – αυτό το κομμάτι του τζίρου. Τα καφενεία που βρίσκονται σε χωριά με μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά με μέχρι 3.100 κατοίκους θα εξαιρούνται πλήρως.

Όπως επίσης στις περιπτώσεις των εξαιρέσεων ανήκουν πια και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που έχουν μέχρι δύο βεβαιώσεις εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει 50% ελαφρύνσεις για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό και το γενικότερο σχόλιο γύρω από το νέο φορολογικό είναι ότι πηγαίνοντας πάμε πίσω βάζοντας ένα τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού της φορολόγησης.

Η στοχευμένη τάξη ανθρώπων στην οποία απευθύνεται δείχνει ότι αυτήν τη στιγμή τους μικρομεσαίους δεν θέλουμε ιδιαίτερα να τους βοηθήσουμε. Αλλά επειδή και όλοι οι μικρομεσαίοι έχουν εργαζόμενους και θα πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, περιμένουμε να δούμε επόμενα κίνητρα, τα οποία θα είναι τέτοια ούτως ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές τελικά να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου είναι να πληρωθεί η 8η δόση που αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο που πληρώνουμε για τις περιουσίες μας. Εδώ αν θέλετε να κάνουμε μια παρατήρηση – είπε – είναι ότι όσοι ασφαλίσουν τα ακίνητά τους μέχρι τέλους του χρόνου για βάθος 12 μηνών θα μπορούν στον επόμενο ΕΝΦΙΑ, στον ΕΝΦΙΑ που θα χρεωθεί για τα ακίνητα που έχουμε από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, να έχουν μια έκπτωση 10%.

Πληρωμή της δόσης του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης τόσο για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν ακολουθήσει το δασμολόγιο της εφορίας και φυσικά όλες τις ρυθμίσεις οι οποίες είναι, είτε η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων 24 δόσεις, είτε αν κάποιος έχει μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και αυτές οι δόσεις είναι απαιτητές μέχρι τέλος του μήνα σε σχέση με τα αναδρομικά.

Επίσης στο τέλος του μήνα έχουμε την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, συνήθως παίρνει μια μικρή παράταση, όμως αυτή τη στιγμή έως 31/12 μπορούμε να τα πληρώσουμε είτε μέσω e-banking με τον κωδικό που έχει στη μέση το ειδοποιητήριο μας, είτε στα ΕΛΤΑ.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναδρομικά εισοδήματα προηγούμενων ετών. Αφορά κυρίως βεβαιώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Μια μεγάλη κατηγορία είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι το είδαν όταν υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, γιατί κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι βεβαιώσεις είχαν αναρτηθεί και φαίνονταν αν έχουμε αναδρομικά. Η τελική ημερομηνία για να δηλωθούν και να ολοκληρωθούν αυτές οι δηλώσεις ηλεκτρονικά είναι μέχρι 31/12/23 για να μην υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Θυμίζω ότι πια η εφορία, αν δεν κάνουμε εμείς τη φορολογική δήλωση, έρχεται μόνη της και καθαρίζει τα εισοδήματα όπου επιβάλλεται και το πρόστιμο αλλά και οι προσαυξήσεις.

Σχετικά με τις γονικές παροχές είπε ότι όσοι έχουν κάνει αγορές εντός του έτους και δεν μπορούν από το πραγματικό τους εισόδημα να καλύψουν τα τεκμήρια τους, έχουν το δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου να κάνουν κάποιες δηλώσεις δωρεών. Οι δηλώσεις δωρεών και οι γονικές παροχές γίνονται πια ηλεκτρονικά μέσα από το σπίτι. Πολύ προσοχή όμως, θα πρέπει να γίνονται από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό. Η κίνηση των μετρητών δεν μετράει και δεν τυγχάνουν του δικαιώματος της αφορολόγητης δωρεάς και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να επισκεφτούν και την εφορία για κάποια επιπλέον δικαιολογητικά αν τους ζητηθεί.

ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Χατζηδάκης: Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Επανεξετάζεται το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Αυτοαπασχολούμενοι: MyDATA και τεκμαρτό άλλαξαν τον «χάρτη» των εισοδημάτων – Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων

Δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι οστεοπόρωσης στα Μέγαρα