Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «Παρμενίωνας-23», η μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν και οι 3 κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τα Σώματα Ασφαλείας και η Πολιτική Προστασία.
Η μεγάλη διακλαδική Άσκηση σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, ενώ θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Τα σενάρια που έχει καταρτίσει το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία προβλέπουν την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια σε 24ωρη βάση. Όπως κάθε φορά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε επεισόδια που αφορούν στην άμεση επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ταχεία και νικηφόρα αντιμετώπιση αντιπάλων δυνάμεων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Πλήθος σεναρίων στη Θράκη
Μπορεί τα νερά στο Αιγαίο να παραμένουν ήρεμαν και οι δύο πλευρές να κάνουν προσπάθεια επαναπροσέγγισης, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές στο ελληνικό Πεντάγωνο που εκτιμούν ότι το καλοκαίρι οι πυρκαγιές διπλά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Δ΄ Σώματος Στρατού δεν ξέσπασαν τυχαία και τις κατατάσοουν στις μορφές υβριδικού πολέμου. Γι’ αυτό το λόγο στον φετινό “Παρμενίωνα” οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δοκιμαστούν στη διαχείριση ταραχών και κρίσεων στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στο πλαίσιο της Άσκησης θα εξεταστούν επεισόδια αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών σε συνεργασία με το λιμενικό και την αστυνομία.
Ακόμα ένα από τα βασικά σενάρια της Άσκησης είναι η προστασία μεγάλων κρίσιμων νατοϊκών υποδομών στη Θράκη, όπως οι αποθήκες πυρομαχικών και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου γίνεται η μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.
Τα νέα οπλικά συστήματα που δοκιμάζονται
Για πρώτη φορά – όπως είχαμε ξαναγράψει στο CNN Greece- θα συμμετέχουν στην Ασκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ” τα μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, που πρόσφατα πέρασαν με επιτυχία την τελική αξιολόγηση του ΑΤΑ. Πρώτη επίσημη σε Άσκηση τόσο μεγάλης κλίμακας θα είναι και για τα γερμανικά νεοαποκτηθέντα ΤΟΜA Marder, αλλά και για τα αμερικανικά τεθωρακισμένα αναγνωρίσεως Μ11 17.
Ο Στόλος σε ανάπτυξη και η Απόβαση σε νησί
Το σύνολο του Στόλου έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου διεξάγοντας ασκήσεις επαύξησης μαχητικής ικανότητας υπό τον Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Λουκά Τσαρμακλή, τηρώντας ετοιμότητα ανάληψης επιχειρήσεων που θα διαταχθεί από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα στο πλαίσιο της Άσκησης. Θα δοθεί έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο και θα γίνει ρίψη πραγματικών πυρών, όπως και αντιαεροπορικών.
Για την Τρίτη 3 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί το αεροαποβατικό σενάριο ενίσχυσης έναντι εχθρικής επίθεσης και προσπάθειας δημιουργίας αεροπρογεφυρώματος, με εμπλοκή χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, το οποίο θα γίνει στη Σάμο ή την Χίο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Με βάση το σενάριο ο εχθρός έχει καταλάβει μέρος του νησιού και η τοπική διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εισβολή. Ζητείται ενίσχυση δυνάμεων και αφού η περιοχή ασφαλιστεί απο φίλιες δυνάμεις (Μονάδες Επιφανείας του Στόλου, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας), οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, αποβιβάζονται απο Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού σε ακτή του νησιού με στόχο την ανακατάληψη του συνόλου των εδαφών που έχουν καταληφθεί απο τον εχθρό
H απόρριψη της ιδέας της «σημειακής» κρίσης
Σημείο-κλειδί στη στρατηγική του ΓΕΕΘΑ υπό τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας είναι η «απόρριψη της ιδέας της σημειακής κρίσης» επί της οποίας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετείται αναλυτικά σχεδόν σε κάθε ομιλία του.
Στην ‘Ασκηση “Παρμενίων-21” ο στρατηγός Κ. Φλώρος είχε τονίσει ότι «πιθανή κρίση δεν θα περιοριστεί σε μια βραχονησίδα, αλλά θα υπάρξει ανάφλεξη από τον Έβρο έως το Καστελόριζο». Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece: «Η Τουρκία που στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια την πολιτική της στον φόβο της ήττας, είναι έξαλλη με τη στάση στήριξης των συμμάχων μας. Η Τουρκία είδε ότι η πολιτική εκφοβισμού δεν αποδίδει πια και ταυτόχρονα έχανε συνεχώς τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης».
Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι: “τα νέα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, η ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και τα τριμερή σχήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέχρι τον Ινδικό δεν δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Όταν υπάρχει αλληλοκάλυψη συμφερόντων, όταν έχει χτιστεί μια σχέση συνασπισμού μεταξύ των χωρών στην ίδια περιοχή, η Τουρκία δεν δύναται να γίνει πιο επιθετική. Δεν μπορεί να επιβάλει πρακτικές ισχύος και έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να μας πείσει να αποδεχτούμε τετελεσμένα στο
Αιγαίο χωρίς να αντιδράσουμε”.
Ο «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» στις αρχές Νοεμβρίου
Όσον αφορα στην ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», που αποτελεί την κορύφωση της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» και θα γίνει στο Πεδίο Βολής «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 03 έως 07 Νοεμβρίου 2023.
Ο επαναπρογραμματισμός της ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» αποφασίσθηκε αφού ύστερα απο προειδοποίηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος προκλήσης πυρκαγιάς, λόγω των πραγματικών πυρών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκτέλεση της ασκήσης, διότι στον Έβρο εξακολουθούν να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίας, χαμηλές τιμές υγρασίας και παρατεταμένη απουσία βροχοπτώσεων.
Βίντεο απο την τελική φάση της Άσκησης «Παρμενίων-21] στον Έβρο:
Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021» Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ-21»
Θυμίζουμε ότι η μεγαλύτερη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με ενδιάμεση την “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, που είναι άνευ στρατευμάτων. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2020 που ήταν σε εξέλιξη η κρίση με το ORUÇ REIS και λόγω της συνεχούς ετοιμότητας σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου και στον Έβρο, αποφασίστηκε ότι αυτή η κινητοποίηση αποτελούσε συνέχεια της Ασκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”.
Κύριοι σκοποί της Άσκησης είναι:
• Η εξέταση και αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιούργήθηκε απο τις διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
• Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
• Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης.
• Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.
• Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.