tvmegara.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΓΑΡΑ

Προαστιακός: «Πράσινο φως» από Ελεγκτικό για την επέκταση προς Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μέγαρα

Proastiakoss
Κοινοποίηση

Βήματα προς την υλοποίηση κάνει ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής καθώς το πράσινο φως έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την σύμβαση κατασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το ναι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουμε το τελευταίο βήμα που είναι η παρουσίαση στη Βουλή των Ελλήνων και μετά οι υπογραφές. Ανάδοχος του έργου είναι η ΜΕΤΚΑ μέλος της Mytilineos.

Μόλις ολοκληρωθεί και η διαδικασία παρουσίασης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον ΟΣΕ, τότε θα απομένει μόνο η ημερομηνία για την τελετή υπογραφής που θα δώσει σάρκα και οστά στην υλοποίηση της πρώτης επέκτασης του Προαστιακού της Αθήνας εδώ και 15 χρόνια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο που έχει δημοπρατήσει ο ΟΣΕ εδώ και δύο δεκαετίες ως Αναθέτουσα Αρχή. Το έργο είναι στο πρόγραμμα επεκτάσεων του Προαστιακού της Αθήνας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Να θυμίσουμε πως σε διαγωνισμό είναι από τις αρχές του 2022 οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο με το σύστημα του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Με αυτό το έργο ο Προαστιακός της Αθήνας θα αποκτήσει ακόμα μια γραμμή που θα εξυπηρετεί τα δυτικά προάστια της πόλης, την βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου-Ελευσίνας αλλά και την Δυτική Αττική μέχρι τα Μέγαρα ενώ επανέρχεται το τρένο σε Ελευσίνα και Μέγαρα. Συνολικά θα είναι η 4η γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που διαμορφώνονται ως εξής: Χαλκίδα-Αθήνα, Πειραιάς-Κιάτο και το Πειραιάς-Αεροδρομίο και Άνω Λιόσια-Μέγαρα.

προαστιακός

Μια παλιά γραμμή ζωντανεύει

Το έργο εκτελείται στον υφιστάμενο κλάδο γραμμής που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Με το έργο αυτή η γραμμή ζωντανεύει και τίθεται και πάλι στην κυκλοφορία. Η γραμμή που θα λειτουργήσει είναι στο τμήμα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, τμήμα : Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων έως τον Π.Σ. Μεγάρων (τμήμα έργου με δικαίωμα προαίρεσης). Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 132, 61 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 106,95 εκατ. ευρώ).

Ο λεγόμενος Προαστιακός Δυτικής Αττικής, αφορά στην κατασκευή νέας σύγχρονης, ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, εξυπηρετώντας τις κατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, καθώς και Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων. Οι νέοι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι οι: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπροπύργου, Βαμβακιάς, Ελευσίνας, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, Νέας Περάμου με τελικό προορισμό τα Μέγαρα (ως προαίρεση).

Συνολικά η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 28 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Πρακτικά εφόσον το έργο υπογραφεί εντός του 2023 θα μπορεί να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026. Όπως όλα τα σιδηροδρομικά έργα, θα χρειαστεί και μια περίοδος δοκιμαστικών δρομολογίων πριν τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποτελεί το μοναδικό αμιγώς κατασκευαστικό σιδηροδρομικό έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση της επιδομής της Σ.Γ. με νέα υλικά και πιστοποίησή της στις αρχές Διαλειτουργικότητας και περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος εναέριας γραμμής επαφής τύπου τρόλεϋ 25kV/50 Hz, εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης με ETCS L1 με τηλεδιοίκηση και πληροφοριακά συστήματα σταθμών, συστήματα τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεις στους σταθμούς και στάσεις του έργου (ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπουργος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα (ΣΓΥΤ) και Παλαιός Σ.Σ. Μεγάρων).

Επίσης στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες αντικατάστασης μικρών και μεγάλων τεχνικών γραμμής, υδραυλικά έργα σε όλο το μήκος, αποκαταστάσεις και ενισχύσεις τεχνικών γραμμής καθώς και εργασίες κατασκευής αποβαθρών.

Στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνεται και ο κλάδος γραμμής προς τον παλαιό σταθμό Μεγάρων, η κατασκευή του οποίου αποτελεί δικαίωμα προαίρεσης που ενεργοποιείται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

”Αθήνα Ψηλά”: Η Νατάσσα Κανέλλου υποψ.Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογούμενων

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιοργανώνεται στον δρόμο προς το Συνέδριο και τις ευρωεκλογές – Στην Υγεία ο Πολάκης