Το σκεπτικό του Στέφανου Κασσελάκη για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν στο CNN Greece, άνθρωποι που τον ζουν τις πρώτες του ημέρες στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, έχοντας να αντιμετωπίσει και το άδειο ταμείο του κόμματος.
«Προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο κόμμα. Ούτε ήρθε για να τα διαλύσει όλα ούτε, όμως, θα ανεχθεί για πολύ καιρό ακόμα μια εσωστρέφεια που μετά τις εκλογές της Κυριακής θα έπρεπε να την έχουμε αφήσει ήδη πίσω μας. Οι επιλογές του γίνονται με βάση την αξιοκρατία κι όχι τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις ποσοστώσεις ανάμεσα στις τάσεις. Όλοι χρειάζονται, κανείς δεν περισσεύει αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά και να διακατέχεται από σεμνότητα. Θα τείνει χείρα φιλίας σε όλους. Αν, όμως, δεν την αποδεχθούν τότε ο καθένας θα ακολουθήσει την πορεία του».
Η κομματική ζωή, εξάλλου, κινείται ανάμεσα σε (σχετικές) βεβαιότητες και σε πολλές αβεβαιότητες.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Κασσελάκης θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κι ότι θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου όταν και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις του για το προεδρείο της και τους τομεάρχες.
Βέβαιοι θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της, ο Νίκος Παππάς ως ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ο Παύλος Πολάκης σε ρόλο συντονιστή των τομεαρχών κι ο Γιώργος Τσίπρας ως διευθυντής της.
Από εκεί και πέρα, ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο «τράμπας» ανάμεσα στον νυν γραμματέα της Κ.Ο., Διονύση Καλαματιανό, και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Θεοδώρα Τζάκρη, αν η ίδια το επιθυμεί.
Ο κ. Καλαματιανός ακούγεται και για τις θέσεις του τομεάρχη Εργασίας ή Προστασίας του Πολίτη.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, του ανοίγματος στην πλευρά των ηττημένων της προεδρικής εκλογής είναι πολύ πιθανό ο Νάσος Ηλιόπουλος να παραμείνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ως προς τους τομεάρχες φαβορί για το Εξωτερικών είναι η Ρένα Δούρου (θα αναπληρώνει τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης), για το Άμυνας ο Βαγγέλης Αποστολάκης, για το Υγείας η Αθηνά Λινού, για το Δικαιοσύνης ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, για το Αγροτικής Πολιτικής ο Βασίλη Κόκκαλης, για το Μεταφορών και Υποδομών ο Χάρης Μαμουλάκης.
Ο κ. Κασσελάκης, εξάλλου, αναμένεται να προτείνει τομείς και στους βουλευτές της Ομπρέλας (Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Ψυχογιός, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη), ακόμα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αν και είναι άγνωστο τι θα πράξουν εκείνοι.
Όπως κι αν έχει κι από τη στιγμή που η Κ.Ο. είναι μικρή κι επιλεγεί το μοντέλο Τσίπρα που περιλαμβάνει κι αναπληρωτές τομεάρχες- θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο- κανείς δεν θα μείνει αναξιοποίητος εκτός αν το επιθυμεί.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ναι μεν γράφτηκε χθες Πέμπτη πως θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, αλλά δεν είναι βέβαιος ούτε ο χρόνος ούτε η ατζέντα της ούτε αν θα διαρκέσει μόλις μία ημέρα όταν έχουν συμβεί τόσο πολλά στο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες.
Ως προς το συνέδριο η μόνη βεβαιότητα που πηγάζει από το γραφείο του νέου προέδρου είναι ότι επιθυμεί να γίνει, όπως και οι περισσότεροι αν όχι όλοι στο κόμμα.
Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά για το χρόνο, αλλά ο Νοέμβριος μοιάζει δύσκολος αφού και οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, φέρεται να συμφωνούν πως δεν επαρκεί το εναπομείναν διάστημα για να γίνει σοβαρή προεργασία και στις Οργανώσεις Μελών.
Το πιθανότερο είναι να γράφει 2024 το ημερολόγιο όταν πραγματοποιηθεί το συνέδριο.
Σε σχέση, τέλος, με την άκομψη αντικατάσταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Στέργιου Καλπάκη, ο κ. Κασσελάκης είχε συναντήσεις και με τους δύο- προχθές με τον πρώτο, χθες με το δεύτερο-, τους απολογήθηκε και το όποιο θέμα θεωρείται λήξαν. Τουλάχιστον από την πλευρά του προέδρου…